Infrastructura

Infrastructura

Infrastructura de transport

Principalele căi de acces în comună sunt: E 81 Zalău - Cluj Napoca, DN 16 Jibău - Hidia - Huedin, DC 58 Zimbor - Dolu.

 

Din centrul comunei se parcurg următoarele distanţe pâna la cele mai importante căi de acces şi servicii:

  • Huedin - 25 km, pe DN,
  • Zalău - 35 km, pe E 85,
  • Cluj Napoca - 50 km, pe E 81,
  • Aeroport Cluj Napoca - 55 km,
  • Benzinărie Zimbor - 1 km,
  • Gară Aghireş - 18 km,
  • DN  - 1 km,
  • E 81 - 500 m.

 

Transportul în comun se realizează cu microbuze în sistem privat pe ruta Zalău - Cluj Napoca.

Modernizarea drumurilor comunale şi locale face parte din proiectele prioritare ale comunei în perioada 2007 - 2013.

 

Infrastructura de utilităţi

În prezent, localităţile din comuna Zimbor nu dispun de alimentare cu apă în sistem centralizat. 

Printre proiectele prioritare ale comunei în perioada 2007 - 2013 se numără şi realizarea reţelei de alimentare cu apă cu o lungime de 9,6 km în satele Zimbor, Sutoru şi Chendremal şi cu o lungime de 5,5 km în satele Dolu şi Sâncraiu Almaşului.

În prezent localităţile nu dispun de reţea de canalizare, dar există un proiect privind realizarea reţelei de canalizare în satele Zimbor, Sutoru şi Chendremal cu o lungime de 9 km şi în satele Dolu şi Sâncraiu Almaşului cu o lungime de 5,5 km, precum şi realizarea  a trei staţii de epurare şi tratare a apelor reziduale care se va depune pentru finanţare. Comuna este prinsă în programul de executare a reţelei de gaz local.Gospodăriile din comună sunt racordate la Sistemul Energetic Naţional în proporţie de 100%.

Comuna beneficiază de reţea de iluminat public care se întinde pe o distanţă de 13 km, existând un proiect de modernizare a reţelei de iluminat public care se află în curs de execuţie, precum şi un proiect de extindere a iluminatului public pe o distanţă de 200 m în satul Zimbor.

Comuna se află în zona de acoperire a reţelelor de telefonie mobilă în procent de 90%. Locuitorii comunei beneficiază de televiziune prin cablu şi internet în procent de 100%.

În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, există un serviciu propriu de salubrizare pe lângă primărie, care urmează a fi modernizat prin achiziţionarea mai multor echipamente şi utilaje: o maşină de colectare, pubele, cilindru compactor, autograder.

 

Sănătate

În comuna Zimbor există un Dispensar uman unde asistenţa medicală este asigurată de un medic generalist şi un asistent medical. La nivelul comunei se află şi un dispensar veterinar deservit de un medic veterinar şi un tehnician veterinar.

 

Mediu

În comuna Zimbor nu există factori industriali care contribuie la poluarea mediului înconjurător al comunei.
Poluarea se realizează din deversarea deşeurilor în locuri neamenajate, care deterioarează terenul în locurile unde sunt depozitate.

Înapoi